Ana içeriğe atla

Nitelikli

Futbol ve Tribün Kültürünü İşleyen Başarılı Film: GREEN STREET HOOLIGANS..

  Siz de benim gibi futbol delisiyseniz daha doğrusu tribünü, holiganlığı seviyorsanız işte tam da sizi derinden etkileyecek ve ömür boyu aklınızdan çıkmayacak bir film. Bir başkası için çok bir şey ifade etmese de futbol ve tribün kültürü, bu hazzı bilenler benim ne demek istediğimi çok iyi anlıyorlar eminim. Bu filmi 3 yıl önce izlemiştim ve hala benim için ilk 3 favori filmimin arasındadır. Bu filmin bana kattığı en önemli şeylerden biri de beni sıkı bir West Ham United taraftarı yapması oldu sanırım. Green Street Hooligans benim için farklı bir yerde olduğundan bunu sizlerle paylaşmak istedim. Bir futbolseverseniz umarım bu film sizi de beni etkilediği kadar etkiler, eğer değilseniz de umarım size futbol ve tribün aşkını aşılar.. İzledikten sonra futbolun asla sadece futbol olmadığını, bunun çok daha ötesinde bir şey olduğunu göreceksiniz diye umuyorum. Gelin biraz filmin içeriğine bakalım.. İngiliz yapımı “Green Street Hooligans” (2005) yukarıda girişini yaptığım fanat...

KOSMOS


Reha Erdem'in 2009 yılında çekip yönettiği çekimlerin tamamı Kars'ta geçen Türk filmidir.
Kosmos tamamıyla bir paradokstur. Dua ile birlikte iyilik-kötülük arasındaki çarpışmayı izleriz bu filmde. Erkek karakter yani Kosmos hem şifa hem de normal bir şekilde insanlara yardım etmek istemektedir. Bu durum bize Kosmos'un bulunduğu iyilik durumunu açıklar. Ancak Kosmos göründüğü kadar saf ve temiz değildir. Kendi hayatını idare edebilmek için hırsızlık yapmaktadır. Bu da bize kötülüğün durumunu açıklar.

Hatta filmde çok ince bir detay bulunmakta. Hiçbir şekilde hırsızlık sahnelerinde Kosmos'u geniş açıdan göremeyiz. Her zaman bel plan gösterilir. Sebebi ise yönetmenin her şeyi izleyiciye bırakmak istemesidir. Filmi izlerken karakterle özdeşleştiğimiz için Kosmos'un kötülük yaptığına inanıp inanmamamızı bize bırakıyor yönetmen. 

Belgesel tadında geçiyor film. Bu da bizim filme daha kolay adapte olmamızı sağlıyor. Karakter ile birlikte insanları, işlenen dönemi tanıyoruz. Reha Erdem'in filmi karlar arasından koşarak gelen Kosmos'un hikayesine ortak ediyor bizi. İlk sahnede şahit oluyoruz Kosmos'un iyiliğine küçük bir çocuğu boğulmaktan kurtarıp hayat veriyor ona. Film boyunca da devam ediyor Kosmos'un insanları iyileştirmesi, onlara dokunması, hayatlarını değiştirmesi. Fantastik ögeler de burada devreye giriyor zaten.

Kosmos ve Neptün birbirleriyle kuşlar gibi iletişim kuruyorlar. Reha Erdem Türk sinema tarihinin en güzel anlarından birinin Kosmos ve Neptün'ü birer kuşa çevirip uçmalarını sağlayarak yapıyor.
Bir yandan Reha Erdem'e saygı duyarak diğer yandan hayvanların bizi bize anlatmasını hayranlık ile izliyor kendimizi onlardan öğrenmiş oluyoruz. Kosmos ve Neptün'ün buz kesmiş sokaklarda kuşlar gibi çığlık çığlığa birbirleri ile iletişim kurmaları buzları eritiyor. Cansız duran velere hayat veriyor adeta. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar