Ana içeriğe atla

Nitelikli

Futbol ve Tribün Kültürünü İşleyen Başarılı Film: GREEN STREET HOOLIGANS..

  Siz de benim gibi futbol delisiyseniz daha doğrusu tribünü, holiganlığı seviyorsanız işte tam da sizi derinden etkileyecek ve ömür boyu aklınızdan çıkmayacak bir film. Bir başkası için çok bir şey ifade etmese de futbol ve tribün kültürü, bu hazzı bilenler benim ne demek istediğimi çok iyi anlıyorlar eminim. Bu filmi 3 yıl önce izlemiştim ve hala benim için ilk 3 favori filmimin arasındadır. Bu filmin bana kattığı en önemli şeylerden biri de beni sıkı bir West Ham United taraftarı yapması oldu sanırım. Green Street Hooligans benim için farklı bir yerde olduğundan bunu sizlerle paylaşmak istedim. Bir futbolseverseniz umarım bu film sizi de beni etkilediği kadar etkiler, eğer değilseniz de umarım size futbol ve tribün aşkını aşılar.. İzledikten sonra futbolun asla sadece futbol olmadığını, bunun çok daha ötesinde bir şey olduğunu göreceksiniz diye umuyorum. Gelin biraz filmin içeriğine bakalım.. İngiliz yapımı “Green Street Hooligans” (2005) yukarıda girişini yaptığım fanat...

Bir Fatih Akın Filmi.. Duvara Karşı

duvara karşı ile ilgili görsel sonucu


Fatih Akın yaptığı işlerle çoğu insanı derinden etkileyen bir yönetmendir. Türk asıllı Alman yönetmenin adından yıllarca söz ettirecek cesur bir yapıtına göz gezdireceğiz bugün; Gegen Die Wand – Duvara Karşı.

Kısa ve Acısız, Temmuz’da ve Solino ile zaten potansiyelini ortaya koyan Akın, ustalık dönemine Duvara Karşı ile geçiş yapıyor. 2004 yapımı bu film ile Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı kazanan Akın’ın dünya sinema kulislerinde adı da bu filmden sonra daha sık anılmaya başlıyor. Kendisinin çok iyi bildiği göçmenlik ve aidiyet kavramlarını işlediği filmler ile harikalar yaratan Fatih Akın, Cannes Film Festivali’ne de bu filmle göz kırpıyor.

Cahit, karısı Katherina öldükten sonra kendini toparlayamamış, bir gece kulübünde temizlik işleriyle uğraşan bir alkoliktir. Bir akşam çektiği acılara daha fazla dayanamaz ve arabasıyla son sürat bir duvara çarpar. Ölümcül bir yara almadan kurtulur ve bir kliniğe yatırılır. Bu klinikte Sibel ile karşılaşır. Sibel, ailesinin baskılarından dolayı bunalmış ve çareyi intihar etmekte bulmuştur. Bileklerini keserek intihara kalkışan Sibel’in de teşebbüsü başarısız olur ve orada kendi kurtuluşunun anahtarı olarak Cahit’i görür. Formalite bir evlilik yapmayı kabul eden Cahit, böylelikle daha özgürce yaşamak isteyen Sibel’e yardım edecek, aynı zamanda ev işleri ve kiranın yarısı da halledilmiş olacak diye düşünmektedir. Zaman içinde ev arkadaşlığından aşka doğru bir değişim olur Cahit’in hislerinde. Bir barda kıskançlık krizine tutulan Cahit birini öldürür ve hapishaneye düşer. Ailesi tarafından dışlanan Sibel’de çareyi Türkiye’ye kaçmakta bulur. Sibel, kuzeni vasıtasıyla bir otelde temizlik görevlisi olarak çalışır. Fakat geçen bu sürede İstanbul’un serseri yaşamına kendini kaptırır, hayatı kötü bir şekilde devam eder bir süre. Aklında hep Cahit vardır onu düşünür ve çaresizliği yüzünden iyice dağıtır. Bu yüzden kuzeniyle de sık sık ters düşer. Kuzeni onun bu sevdadan vazgeçmesi gerektiğini söyler. Cahit, hapishaneden çıktıktan sonra aşkının peşinden Türkiye’ye gider fakat aradan çok uzun zaman geçmiş, koşullar değişmiş, hisler farklılaşmıştır.


Duvara Karşı filmi konusu ve yapısı gereği seyirciyi derinden etkilemiştir. Fakat etkileyen sadece olay örgüsü değildir. Filmin müzikleri de büyük beğeni toplamıştır. Özellikle Cihan Okan ve Sezen Aksu’nun birlikte seslendirdiği ‘Yine mi Çiçek’ şarkısı günümüzde hala dinleniyor ve beğenilen şarkılar arasındadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar